Blog
Gençlik Çalışmalarında İşinize Yarayabilecek Kaynaklar
- Mart 3, 2022
- Yayınlayan: admin
- Kategori: Blog

Gençlik çalışmaları yürütmek için etkili öğrenme yöntemlerine hâkim olmak çok önemli. Çalışmanızın projelendirme aşamasından yürütme ve değerlendirme aşamasına kadar kendimizi ve birlikte çalıştığımız ekipleri geliştirmek için dünyadan ve Türkiye’den uygun kaynak ve araç taraması yapmak gerekiyor. Bu yazıda sizler için bazı önemli kaynakları bir araya getirdik.
- Karedemi
Listeye Karedemi ile başlamamız kaçınılmaz! Karedemi, yani Kültürlerarası Etkileşim Akademisi, AFS Gönüllüleri Derneği ve AFS Türkiye (Türk Kültür Vakfı) iş birliğiyle hayata geçirilen, çevrimiçi bir kültürlerarası öğrenme platformu. Karedemi bireylerin küresel yetkinlikler kazanmasını ve aktif yurttaşlar olarak gelişmesini destekliyor. Toplumda sivil toplum bilincinin artmasını, sivil toplum örgütlerinin ve gönüllülerin gelişmesini ve kültürlerarası etkileşimin yaygınlaşmasını hedefliyor. Kolayca üye olup, küresel ısınma, çatışma yönetimi, deneyimsel öğrenme, verimli toplantı yönetimi gibi birçok interaktif eğitim içeriğine ulaşabilirsiniz.
- Civil Society Toolbox
Civil Society Toolbox (Sivil Toplum Alet Çantası), kapasite geliştirme için birçok materyal ve kolaylaştırıcılık araçları sunuyor. Zor ve belirsiz zamanlarda hareket edebilmek, iş birliği yapmak ve etki yaratmak için çalışmalarını ve kurumsal yapılarını geliştirmek isteyen girişimleri, sivil toplum kuruluşlarını veya gayri resmi grupları desteklemeyi amaçlıyor. Burada Türkiye ve Yunanistan’daki sivil toplum kuruluşlarının en sık karşılaştığı zorluklardan bazılarını ele alan 13 temadan kolaylaştırıcılık araçları bulabilirsiniz. Temalardan bazıları iç iletişim ve karar alma, strateji belirleme, gönüllülerle çalışma, fon verenlerle çalışma gibi başlıkları içeriyor. İçeriklere ulaşmak için mail adresinizi vererek siteye üye olmanız gerekiyor.
https://civilsocietytoolbox.org
- Pusula: Gençlerle İnsan Hakları Eğitimi Kılavuzu
PUSULA, Avrupa Konseyi Gençlik ve Spor Direktörlüğü’nün İnsan Hakları Eğitimi Gençlik Programı çerçevesinde, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 50. yılı dolayısıyla üretilmiş bir kılavuz. Bu kılavuzun (yani orijinal isminde Compass) Türkçe’ye kazandırılması ve düzenlenmesini ise İstanbul Bilgi Üniversitesi yapmıştır. Eğitimlerde kullanılabilecek aktivitelere, önerilere yer verilmiş; insan hakları, yurttaşlık, çocuk, çevre, toplumsal cinsiyet eşitliği, ayrımcılık ve yabancı düşmanlığı, sağlık, küreselleşme, barış, yoksulluk ve spor gibi başlıklarda bilgi verilmiştir. Kitabı satın alabilir veya ücretsiz olarak PDF versiyonunu edinebilirsiniz.
https://insanhaklarimerkezi.bilgi.edu.tr/tr/pusula/
- Intercultural Learning Toolbox
Intercultural Learning Toolbox (yani Kültürlerarası Öğrenme Alet Çantası) okulda yürütülen herhangi bir etkinliğe kültürlerarası öğrenmeyi dahil etme konusunda öğretmenleri desteklemeyi amaçlıyor ve sınıf ortamında uygulanabilecek onlarca faaliyet sunuyor. Eğitici faaliyet ne olursa olsun, en önemli şeyin eğiticinin kültürlerarası yeterlilikleri olduğunu söylüyorlar (ki biz de katılıyoruz!)
http://intercultural-learning.eu/toolbox/
- Sivil Düşün Kütüphane
Sivil Düşün Kütüphane içinde birçok STÖ için faydalı olabilecek kaynaklara ulaşabilirsiniz. Kaynak geliştirme, web ve sosyal medya yönetimi, iletişim stratejisi, STÖ’ler için finans gibi başlıkların yanı sıra, podcast gibi içeriklerinden de faydalanabilirsiniz.
https://www.sivildusun.net/bilgi-al/kutuphane/
- Sivil Toplum Geliştirme Merkezi (STGM) e-Kütüphane
STGM, farklı alanlarda çalışma yürüten sivil toplum örgütlerinin çeşitli projeleri sonucunda ürettikleri raporları STGM e-kütüphanede bir araya topluyor. Raporlar, yayınlar, araştırmalar, bilgi notları, söyleşiler bu kütüphanede yer alıyor. Arama motorunun da yardımıyla gençlik çalışması yapmak istediğiniz başlıkları aratıp, diğer STÖ’lerin tecrübelerinden ve bulgularından faydalanabilirsiniz.
https://www.stgm.org.tr/e-kutuphane
- Koç Üniversitesi Sosyal Etki Forumu (KUSIF)
Araştırma, eğitim ve işbirliği yoluyla sosyal inovasyonu teşvik etmek için sosyal etki odaklı araştırma ve uygulama merkezi olan KUSİF, açık kaynak olarak sosyal etki ölçümleme rehberleri ve sosyal girişimlere yönelik çeşitli rehberler paylaşıyor. Her bir kaynak araştırmalara dayalı, kaliteli ve özenli olarak sunuluyor. Gençlik çalışmalara yürütmenin en önemli adımlarından biri de yaptığınız çalışmanın sosyal etki ölçümünü yapabilmek, yani bunlar hepimizin başucu kitabı olacak nitelikte.
https://kusif.ku.edu.tr/yayinlar/kilavuz-serisi/
- SALTO-YOUTH
Avrupa Komisyonu’nun eğitim stratejisinin bir parçası olarak SALTO-YOUTH, gençlik çalışanları ve gençlik liderleri için yaygın (non-formal) öğrenme kaynakları sunuyor. Çok geniş bir kütüphaneye sahip olan web-sitesinde gelişmiş arama motorunu kullanarak gençlik çalışmalarınız için kaynaklara ulaşabilir, hatta projeleriniz için olası partnerlerle iletişime geçebilirsiniz.
Hızlıca kontrol ettiğinizde bile işinize yarayabilecek onlarca içeriğe ulaşabileceğiniz bu kaynakları bilgisayarınızın sık kullanılanlarına kaydetmeyi unutmayın!